Bijzondere leden

bijzonderlidIedere vereniging kent ze. De ome Henkie's en de tante Jopie's. Mensen die - lijkt wel - dag en nacht met en voor de vereniging bezig zijn. Deze leden worden in de loop der tijd benoemd tot Ere-voorzitter, Erelid of Lid van Verdienste.
Op deze pagina proberen we bij te houden welke mensen dat waren en nog steeds zijn.

Lees meer...

En toen was daar Triaz

uitvinder van het korfbal: Nico Broekhuysen

 

Triaz is ontstaan door een fusie in 2001 tussen de verenigingen LUTO, BFC en SVK/Groen Wit.

De drie verenigingen waren allen afkomstig uit het stadsdeel ZuiderAmstel, een gegeven dat geleid heeft tot de nieuwe naam van de fusievereniging.
tri (staat voor drie) en
az (staat voor Amsterdam ZuiderAmstel)

Iedere vereniging had natuurlijk al een historie achter zich. Voor zover deze bekend zijn, zijn ze terug te vinden in onderstaande artikelen. Mocht iemand nog iets bij te dragen hebben, dan kan er contact opgenomen worden met de secretaris.

Geschiedenis LUTO

LUTO - Leert Uw Tegenstander Overwinnen 

Allereerste LUTO team

Op 10 februari 1918 opgericht door Theo Baart (18jr), Gerrit Roepel (13jr) en Frits Tjepkema (17jr), leden van de Westerspeeltuin aan het J.J. Cremerplein. Zij kregen ruzie met het Amsterdams Speeltuin Verbond en liepen eruit. Wel wilden zij blijven korfballen, daarom werd op de avond van de 10e februari op een zolderkamer aan de J. van Lennepkade de vereniging LUTO opgericht. Een begin van een zwervend bestaan door Amsterdam.

 

 

 

Lees meer...

Geschiedenis BFC

BFC - B.I.G.-Fortuna Combinatie

BFC is een fusieclub die is ontstaan uit de verenigingen B.I.G. en Fortuna. Aangezien beide verenigingen hun naam niet wilden opgeven is gekozen voor de naam B.I.G.-Fortuna Combinatie, kortweg BFC.

Fortuna is opgericht op 4 september 1928, ontstaan uit de Luthersche Jongeren Organisatie (de L.J.O.), die als onderafdeling de Athletiek- en Korfbalclub "FORTUNA" oprichtten. Een eigen terrein had de club niet (en dat hebben ze 25 jaar volgehouden!).

Lees meer...

Geschiedenis SVK/ Groen Wit

SVK/ Groen Wit

Aan de basis van SKV/Groen Wit lagen drie verenigingen, te weten: KCO, KVAZ en SKV. Alle drie de verenigingen kwamen voort uit speeltuinverenigingen.

Lees meer...

What's in a name

Overgenomen uit De Volkskrant 19-2-2001

LUTO

'Leer(t) Uw Tegenstander Overwinnen' (LUTO). Een dergelijke naam voor een sportclub verzin je maar één keer, zou je zo zeggen....

In 1918 was dat een groepje jeugdige korfballers in Amsterdam en 26 jaar later tafeltennisliefhebbers in de net bevrijde Brabantse stad Tilburg. In Amsterdam is het is het Leert, in Tilburg Leer.

Lees meer...

lid worden2